Пътуване във времето или каква е историята на коригиращото бельо

Първото  коригиращо бельо не  се е появило в наше време, а много отдавна още през  ІV век преди новата ера.  Далечен  прародител на съвременния сутиен е създаден  в  Древна Гърция, където за първи път се правят скромни  опити за промяна на формата на гърдите с помощта на специално за това предназначени ленти. Такива ленти гъркините   връзвали около тялото под или върху гърдите. Те са били изработвани от различни материали, но предимно от коприна и кожа. По този начин, еластичните ленти  повдигали и поддържали гърдите.

Римлянките заимствали от гръцките жени идеята с лентата, но малко трансформирали  външния й вид. Те направили лента от мека кожа много по-широка и пришили шнур. Носели такива ленти  изключително под  гърдите. Така се появил корсета, който в продължение на  векове се радвал на изключителна популярност, стягайки   женските тела до неузнаваемост.

През средновековието свободно драпираната гръцко-римска дреха  се заменя със стягащо силует облекло,  подчертаващо извивките на тялото. На мода е бледо лице и тънка  талия. По това време, корсета  преживява върха на своята популярност. Дрехата  за първи път не прикрива, а коригира  естествените несъвершенствата на фигурата. Първите корсети  повече напомняли на броня  направени от железни и дървени греди, в които се вкарвали  памучни подплънки. Изделието започвало от нивото на гърдите и стигало  до долната част на корема. Цената на такъв корсет  била много висока и затова  можели да украсят  своя гардероб  само жени от висшето общество.

През ХVІІ век, корсета започва да се прави  от китова кост, тъкани и метална тел.  Използвал се много  ефективно като средство за корекции на фигурата, но все още  оставал изключително неудобен и опасен за здравето. През ХІХ век бельото придобило и нова роля-  започнали да го обличат за красота, от тогава се появил и термина “долно бельо”. Произвеждало се от хасе  или коприна,  а при завършване  изобилно използвали  релефна дантела.


През 1903 година в Парижката медицинска академия е тестван първият сутиен в света, който имал най-голямо съвпадение със съвременните модели.  Негов автор  е жена-лекар Гош Саро. Точно тя, окончателно разделила корсета на две отделни части: горната половина  станала сутиен, долната  - пояс или корсет.

Но с течение на времето със развитието на производството през ХХ и ХХІ век, се въвеждат съвсем  нови технологии и материали в областта на коригиращото бельо.

През  30-те - 40-те години на ХХ век свободната форма на роклите  позволявала да се носят  корсети, сутиени и  колани, съответстващи на физическата човешка анатомия. Така се ражда  модерно разнообразие по форми и дизайн на корсети.
През 1935 година американските производители изобретили възглавнички, които поставяли в чашките на сутиена за да направят бюста – най-съблазнителната част на една жена. По това време е била въведена и номерация на чашките от А до D.

През 1942 година презрамките на сутиена могат да се  регулират,  появяват  се сутиени със съвременна закопчалка на гърба.

 В наши дни, в състава на коригиращо  бельо влизат,  както естествени влакна,  така и разбира се  /предимно!/, синтетични  материали с високо качество – благодарение на тях,  детайлите на бельото   придобиват  способността  да се разтягат.  Дрехи, направени  от такъв материал, позволяват на кожата да диша. И освен това, така се постига ефект на микро-масаж на кожата. За максимален комфорт повечето  модели на съвременното коригиращо бельо имат памучно дъно и /или вътрешен  мек слой, който е направен от естествени материали. Освен това  много често  за изготвяне на коригиращо бельо се използва  и специална гумена  подплънка за да се усили ефекта на корекцията. Повечето модели  от  качествено коригиращо женско бельо са изработени при активно сътрудничество на производители с водещи дизайнери и медици, което позволява да се създават естетично привлекателни модели с терапевтичен ефект.

НАШИТЕ ТОП-МОДЕЛИ